Alba-neagra cu indemnizatia de 41.5%. Multe intrebari generate de o formulare neclara

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Formularea Ordonantei 92/2020 pentru instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, a ridicat si inca mai ridica semne de intrebare.

Prima discutie intensa a fost lansata de formularea ca de sprijinul de 41.5 % pot beneficia numai persoanele care au avut o durată a suspendării a contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgență sau de alertă. Nu era clar daca era vorba de 15 zile calendaristice sau lucratoare ?

Ulterior, s-a mers pe varianta 15 zile calendaristice, fara insa vreo lamurire din partea autoritatilor.

A doua intrebare care s-a ridicat si care reprezinta o problema inca in atentie este daca cele 3 luni de acordare sunt consecutive, daca sunt obligatoriu iunie, iulie, august? sau daca masura poate privi oricare 3 luni, incepand cu luna iunie 2020 pana la 31.12.2020.

Redam mai jos prevederile art.1 alin.(1) al OUG 92/2020:

Începând cu data de 1 iunie 2020, angajatorii ai căror angajați au beneficiat de prevederile art. XI alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, precum și angajatorii ai căror angajați au avut contractele individuale de muncă suspendate în conformitate cu prevederile art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și nu au beneficiat de prevederile art. XI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 30/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020, cu completările ulterioare, în perioada stării de urgență sau alertă, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părți din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările ulterioare.

Noi deducem din formularea acestui text ca :

  • incepand cu luna iunie se poate solicita acest sprijin, dar nu inseamna ca prima luna este obligatoriu luna iunie.
  • se poate beneficia pe o perioada de 3 luni – dar nu scrie ca trebuie sa fie consecutive.

Au existat multe intrebari din partea contribuabililor pe aceasta tema , si probabil multe telefoane catre AJOFM-uri.

In 18.09.2020 ANOFM vine cu cateava raspunsuri la intrebari frecvente in care arata ca indemnizatia de 41.5% se refera numai la lunile iunie, iulie si august – Am scris aci despre aceste intrebari.

Apoi, de pe site-ul AICI.GOV.RO se retrage discret formularul pentru solicitarea sprijinului de 41.5%.

Dar, in 07.10.2020, ANOFM revine cu un nou comunicat privind decontarea sumelor de 41.5% pe care il redam pe jos :

Decontare 41,5%, conform OUG 92/2020 – precizari importante pentru angajatorii care declara trimestrial obligatiile fiscale aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă precizează că în cazul angajatorilor contribuabili care declară trimestrial obligaţiile fiscale aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor și care, din acest considerent, nu au avut posibilitatea transmiterii documentelor aferente cererii pentru decontarea a 41,5% prin intermediul platformei aici.gov.ro în perioada în care platforma a fost utilizabilă pentru accesarea acestei măsuri, au în continuare posibilitatea transmiterii cererii și a documentelor necesare (aferente lunilor iulie și/sau august) prin mijloace electronice, prin e-mail, direct agenției județene pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia au sediul social.Angajatorii menționați mai sus pot transmite solicitările pentru lunile iulie și august până la data de 25 octombrie 2020, la adresa de email dedicată fiecărui județ, care are ca ID numele județului (ex: brasov@anofm.gov.ro, caras-severin@anofm.gov.ro, sector-1@anofm.gov.ro).

Intrebarea este: in ce baza legala numai firmele cu plata trimestriala pot solicita retroactiv ?

Asadar, consideram ca pentru a putea fi aplicat corect un text de lege -fie ca este persoana fara pregatire economica, sau din contra specialist in domeniu, formularea trebuie sa simpla, fara posibilitate de interpretare. Scopul masurii era sa fie sprijiniti antreprenorii si nu sa ne duelam in formulari bazate pe concepte din codul de procedura civila.

Speram ca in continuare se va reveni asupra masurii, astfel ca antreprenorii sa poata beneficia de cele 3 luni, asa cum prevedea textul ordonantei.

Bugetul a fost alocat pentru a sustine antreprenorii afectati 3 luni, asadar, faptul ca nu au solicitat pentru o luna la timp, nu ar trebui sa ii priveze de aceste sume la care erau indreptatiti.

Articole similare

Comentariul tau aici